Érdekes kis madárka.

A koronás tirannusz (Onychorhynchus coronatus) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a Tityridae családjába tartozó Onychorhynchus nem egyetlen faja.

Rendszerezés

Besorolása vitatott, egyes rendszerezők a királygébicsfélék (Tyrannidae) családjába sorolják.

Előfordulása

Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Peru, Suriname és Venezuela területén honos. A természetes élőhelye szubtrópusi és trópusiesőerdők, mangrove és mocsári erdők.

Megjelenése

Testhossza 17 centiméter. Valóságos koronát visel a fején, a keresztben álló, magas és széles legyező alakú bóbitát, mely acélkék hegyű piros tollakból áll. Tollazata felül sötét olajbarna, alul halvány okkersárga, a torkát is beleértve.

Életmódja

Az aljnövényzet között keresgéli, vagy a levegőben kapja el rovarokból álló táplálékát.

Szaporodása

Víz fölé függesztett fészkét laza anyaggal béleli ki.

31 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!